Makaron zapiekany z gruszką miłości przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron zapiekany z gruszką miłości

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotujemy wodę na maron. W tym samym czasie dokładnie myjemy bakłażana, kroimy na około 1 cm plastry, solimy z obu stron i odstawiamy na 5 minut. Makaron wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 7 minut.

Krok 2

Bakłażana wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie paski, które przesmażamy na rozgrzanym maśle. Wlewamy szklankę wody i zagotowujemy, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gdy mniej więcej 1/3 płynu odparuje, wlewamy śmietanę i chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Makaron odcedzamy, dodajemy do bakłażana z sosem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię. Na górze układamy pokrojoną w talarki mozzarellę. Posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy około 7 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4

Gorący makaron nakładamy na talerz, przybieramy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron zapiekany z gruszką miłości - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej