Zapiekanka z czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwoną soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

500 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

180 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.

Krok 2

Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.

Krok 3

Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.

Krok 4

Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.

Krok 5

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Pizza Grecka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej