Zapiekanka z fenkułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z fenkułem

i wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
132 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

100 gramów

30 gramów

350 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 1

Krok 2

Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 2

Krok 3

Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 5

Krok 6

Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 6

Krok 7

Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka Gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z fenkułemZapiekanka z fenkułem

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.