Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 łyżki

500 gramów

5 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

250 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Do średniej wielkości garnka wlać śmietanę, zagotować, następnie wrzucić ziemniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, posiekać cebulę, zgnieść czosnek.

Krok 4

Cebulę i czosnek zeszklij na tłuszczu, dodać Pieczarki. Dodaj tymianek, dopraw Delikatem Knorr. podsmażyć całość.

Krok 5

Następnie włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopnie i piec 40 minut.

Krok 6

Pod koniec pieczenia, zetrzeć żółty ser i posypać zapiekankę. Zapiecz do lekkiego zrumienienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka Marynarza
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkamiZapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Zapiekanka to potrawa niezwykle uniwersalna i pasująca na wiele okazji. Doskonała do podania zarówno jako samodzielne danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Aby przygotować tę z podanego przepisu, na początek obierz, pokrój i podsmaż ziemniaki. Następnie zagotuj je w garnku wraz ze śmietaną i duś przez chwilę pod przykryciem. Pieczarki pokrój w plasterki, posiekaj cebulkę, zgnieć pięć ząbków czosnku – wrzuć wszystko na patelnię. Smaż do lekkiego zarumienienia. Do smaku dopraw tymiankiem, szczyptą pieprzu i uniwersalną przyprawą Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem (sprawdzi się np. gouda). Dobrą propozycją będzie również połączenie zapiekanki z jednym z ulubionych sosów: śmietanowym, pomidorowym czy koperkowym, a także z mięsami i rybami. Możesz także dołączyć do dania sałatę ze świeżych warzyw lub surówkę, np. z kapusty pekińskiej, pora czy marchewki. Urozmaić zapiekankę na swój sposób i podziel się opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.