Zapiekany makaron penne z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron penne z rukolą

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Szynkę pokrój w paski, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Orzeszki upraż na patelni.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz szynkę. Ser pokrusz w drobne kawałki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj makaron z przesmażonymi składnikami, dodaj ser - wymieszaj. Wszystko przełóż do naczynia.

Krok 5

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem na wierzchu ułóż rukolę i posyp orzeszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej