Langosz - przepis z ziemniakami i serem: placek | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczany langosz z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
623 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1569 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

200 gramów

30 gramów

1 łyżka

400 mililitrów

1 łyżeczka

1 pęczek

200 gramów

4 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie jak na puree. Jak będą odpowiednio miękkie to odcedź je i odparuj z nadmiaru wody. Następnie przeciśnij przez praskę.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 1

Krok 2

Drożdże rozkrusz z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. W dużej misce połącz mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz solą i czosnkiem Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 2

Krok 3

Drożdże wymieszaj z mlekiem. W misce połącz mąkę, ziemniaki oraz drożdże. Zagnieć energicznie lecz niezbyt długo aż ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h, aż ciasto wyrośnie.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 3

Krok 4

Teraz podziel ciasto na cztery części, podsyp mąką i uformuj placuszki.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 4

Krok 5

Smaż w głębokim tłuszczu aż placki będą rumiane z obydwu stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 5

Krok 6

Ser cheddar zetrzyj na grubej tarce, szczypiorek pokrój drobno. Langosz podawaj z łyżką kwaśnej śmietany, szczypiorkiem oraz serem na wierzchu posypane przyprawą węgierską Knorr.

Ziemniaczany langosz z serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.

2

Opinie o przepisie

  • Mira Bella

    Mira Bella , 14.01.2023

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Miszczak

    Adam Miszczak , 02.05.2020

    były pyszne ale strasznie wyrosły i były zapychające

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczany langosz z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczany langosz z serem Ziemniaczany langosz z serem

Nie od dziś wiadomo, że co kraj, to obyczaj. Każde państwo może pochwalić się swoim tradycyjnym daniem, które cieszy się dobrą sławą, a tym samym przyciąga rzeszę turystów. Wędrując lekko na południe, trafiając do kraju nad Dunajem, możemy natrafić na przysmak, który podbił niejedno serce. Prosty w przygotowaniu, chrupiący, niezwykle smaczny ziemniaczany langosz z cheddarem to propozycja nie do odrzucenia!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów ziemniaków i to w każdej postaci. Ziemniaczany langosz z cheddarem nie musi kojarzyć się już tylko z wycieczką zagraniczną. Odtwórz ten smak w swoim domu.

Na jaką okazję?

Ziemniaki, pyry, kartofle – jak tu ich nie kochać? Złociste, zapieczone, z dodatkiem żółtego sera…nie możesz tego przegapić! Ziemniaczany langosz z cheddarem sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Czy wiesz, że?

Langosz to tradycyjne danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Przysmak przyrządzany jest z ciasta drożdżowego, gotowanych ziemniaków, mleka, cukru, soli i oleju. Placki smażone są na głębokim tłuszczu, a następnie podawane z dodatkiem śmietany, cukru, sera czy szynki.

Dla urozmaicenia:

Do langosza doskonale pasuje również okrasa z cebulki, boczku i czosnku.