Żurek z wasabi i trawą cytrynową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wasabi i trawą cytrynową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trawę cytrynowa rozgnieć lub przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 1

Krok 2

Odlej po 200 ml bulionu do dwóch miseczek. Resztę płynu zagotuj wraz z trawą cytrynową i ziemniakami w dużym garnku.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 2

Krok 3

W jednej miseczce wymieszaj Żurek Knorr i wlej do garnka.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 3

Krok 4

W drugiej miseczce wymieszaj wasabi i również wlej do garnka.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę oraz cebule Knorr i całość gotuj na małym ogniu 10 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem usuń łodygi trawy cytrynowej. Podawaj z posiekana natką pietruszki.

Żurek z wasabi i trawą cytrynową - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wasabi i trawą cytrynową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wasabi i trawą cytrynowąŻurek z wasabi i trawą cytrynową

Brzmi egzotycznie? Z pewnością! A jak smakuje? Przekonaj się na własnej skórze. Żurek z wasabi i trawą cytrynową rozgrzeje Twoje kubki smakowe oraz przeniesie Cię do krajów azjatyckich, w których te dwa składniki występują w wielu potrawach.

Dla kogo?

Dla każdego, kto wprost przepada za daniami o ostrym smaku i wyjątkowym aromacie. Dla wielbicieli dań niebanalnych i okraszonych nutką szaleństwa!

Na jaką okazję?

Zdecydowanie na chłodniejsze dni! Żurek rozgrzeje Cię dosłownie w kilka sekund! Zaserwuj zupę komuś, kto czasem lubi wyjść poza utarty schemat – z pewnością będzie zachwycony.

Czy wiesz, że?

Wasabi to japońska odmiana chrzanu. W swojej dzikiej postaci rośnie w chłodnych, ciemnych, płytkich strumieniach z czystą, źródlaną wodą, najczęściej wysoko w górach.

Dla urozmaicenia:

Do żurku z trawą cytrynową i wasabi dodaj jajko lub białą kiełbasę, jeśli nie wykluczyłeś tego typu produktów ze swojej diety.