Ziemniaki w mundurkch | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki w mundurkach

z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 sztuka

6 sztuk

250 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach z kostkami rosołowymi Rosół z kury Knorr przez 20 minut. Ostudź, przekrój na pół i ostrożnie wydrąż.

Krok 2

Pokrój w kostkę paprykę i cebulę dymkę.

Krok 3

Połącz wydrążony miąższ z groszkiem, kukurydzą, pokrojoną papryką oraz dymką i wymieszaj.

Krok 4

Umyj łososia, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju i dodaj do farszu.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Krok 6

Napełnij ziemniaki farszem. Polej sosem koperkowym i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki w mundurkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki w mundurkachZiemniaki w mundurkach

Ziemniaki wypełnione apetycznym farszem z łososia, groszku i kukurydzy sprawdzą się zarówno jako przystawka przed daniem głównym, jak i przekąska na przyjęciu. Od czego zacząć? Na początek kilka średnich ziemniaków dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je w mundurkach w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych – dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Gdy nieco przestygną, przekrój je na pół i ostrożnie wydrąż. Uzyskany w ten sposób ziemniaczany miąższ połącz z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą dymką, a także odcedzonym z zalewy konserwowym groszkiem i kukurydzą. Surowy filet z łososia posiekaj na niewielkie kawałki, podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do pozostałych składników nadzienia. Na koniec przygotuj sos, z którym serwuje się ziemniaki: kwaśną śmietanę wymieszaj z pociętym koperkiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Połówki kartofli napełnij farszem, polej sosem i podawaj. Koniecznie przyrządź ziemniaki w mundurkach z łososiem przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakują.