Zimowy drożdżowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zimowy drożdżowiec

Autor: Agata Prokop

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 szklanka

50 gramów

150 gramów

150 gramów

2 łyżeczki

3 sztuki

75 gramów

75 gramów

75 gramów

75 gramów

75 gramów

50 gramów

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej mleko. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia

Krok 2

Dwa całe jajka i jedno białko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

Krok 3

Do przesianej mąki dodaj sól, masę jajeczną, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto.

Krok 4

Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione, letnie masło oraz pokrojone morele, żurawinę, rodzynki, skórę kandyzowaną. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (ok.5-7 minut). Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.20 minut).

Krok 5

Dwie foremki keksowe (podłużne) wysmaruj masłem i rozłóż do nich wyrośnięte ciasto. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi oraz włoskimi. Ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 minut).

Krok 6

W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni. Piecz ciasto 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto studź na kratce wyjęte z foremek.

Krok 7

Zrób lukier z cukru pudru i cytryny i udekoruj letnie ciasto.

Agata Prokop

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zimowy drożdżowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej