
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dokładnie wypłucz.
Krok 2
Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek
Krok 3
Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.
Krok 4
Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.
Krok 5
Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
Krok 6
Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej