
Składniki
1 szczypta
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
400 gramów
60 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
400 gramów
30 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż.
Krok 4
W rondelku roztop 0.25 łyżeczki masła*, dodaj pieczarki, duś 10 minut. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż 10 min, po tym czasie dodaj paprykę, duś kolejne 5-10 min.
Krok 5
Dodaj pieczarki, pomidory, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Na wolnym ogniu smaż do momentu, gdy część płynu odparuje, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.
Krok 6
Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej