
Składniki
3 ziarna
2 sztuki
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
0.5 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
5 dekagramów
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dzień wcześniej namocz grzyby w zimnej wodzie i odstaw na noc. Następnego dnia grzyby odsącz, wodę zachowaj.
Krok 2
Na suchą patelnię wyłóż grzyby i chwilę podgrzewaj, odparowując resztę wody.
Krok 3
Wlej olej i usmaż grzyby, posól do smaku. Zdejmij z ognia i odstaw.
Krok 4
Średni garnek zapełnij do połowy wodą, lekko posól i zagotuj.
Krok 5
Dodaj pietruszkę oraz marchewkę i gotuj przez 4 minuty.
Krok 6
Dodaj ziemniaki oraz przyprawy: pieprz, tymianek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do czasu, gdy warzywa staną się miękkie.
Krok 7
W połowie gotowania wlej wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdejmij z ognia i dopraw solą oraz pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej