
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1.5 litra
50 gramów
1 szczypta
2 sztuki
100 gramów
80 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
Krok 2
Mak opłucz, zalej wodą i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie odcedź i zmiel 3 razy.
Krok 3
Mleko zagotuj z przyprawami oraz makiem.
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli wlewaj do nich mleko. Mieszaj trzepaczką i połącz z migdałami, dopraw do smaku.
Krok 5
Rozlej i posyp twarożkiem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej