
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
4 dekagramy
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar na tradycyjną zupę szczawiową.

Krok 2
Do wywaru na zupę szczawiową dodaj szczaw razem z żółtym serem i chrzanem.

Krok 3
Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Krok 4
Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu do zupy szczawiowej na rosole dodaj resztę śmietany.

Krok 5
Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Klasyk polskiej kuchni, czyli zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Tradycyjna zupa szczawiowa naszych babć nie może odejść w zapomnienie! Warto wykonać taki przepis i nieco wzbogacić tę recepturę.
Dla kogo?
Lekko kwaśna, zielona zupa szczawiowa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. Zupa szczawiowa to niewątpliwie jedna z propozycji tradycyjnych potraw, które pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Pyszny rodzinny obiad jak u babci? Przygotuj swoim bliskim zupę szczawiową i podaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami od szczęśliwych kurek. Zupę szczawiową możesz podawać także z ziemniakami, sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie na niedzielnym obiedzie, jak również szybki poniedziałkowy lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musisz spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu. W sklepach kupisz gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy do przygotowania garnka zupy szczawiowej jak z przepisu babci. Jeśli szukasz więc tradycyjnych smaków dzieciństwa, nasza receptura na zupę szczawiową (wzbogaconą o dodatkowe przyprawy i składniki) może okazać się idealną propozycją!
Dla urozmaicenia:
Animuszu zupie szczawiowej dodają chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie. Zupa szczawiowa to połączenie intensywnego smaku szczawiu z dodatkami, które nadają jej pełnię charakteru i głębi.
A jeśli szukasz więcej przepisów na bazie bulionu, sprawdź również naszą recepturę na risotto z kurczakiem i groszkiem oraz tagliatelle z kurczakiem i brokułami!