Przepisy na dania z grilla
529 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Grill
Najprostszym daniem z grilla bez wątpienia jest kiełbasa – wystarczy ją ponacinać i posmarować lekko oliwą. Dzięki temu kiełbasa upiecze się również w środku. Oprócz mięsa (popularnych kiełbas czy karkówek), do grillowania nadają się również ryby, warzywa, a nawet owoce morza. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem przygotować, mamy dla Ciebie wiele propozycji, między innymi: kurczak marynowany w jogurcie po libańsku, rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami, piersi z indyka z kolendrą w napoju kokosowym czy żeberka w marynacie miodowo-musztardowej.
Dla kogo?
Na naszej stronie znajdziesz wiele inspiracji dla, które możesz wykorzystać w sezonie grillowym i nie tylko. Potrawy, które proponujemy są smaczne i proste w wykonaniu – sprosta im nawet poczatkujący kucharz, a bardziej zaawansowani mogą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Z naszych przepisów dowiesz się także, jakie mięsa na grilla serwować, jaka kiełbasa na grilla sprawdzi się najlepiej, a także co można zrobić na grilla bez mięsa.
Na jaką okazję?
Wspólne grillowanie jest jednym z najprzyjemniejszych sposobów spędzania wolnego czasu, szczególnie w letnie, upalne dni. Jakie mięso na grilla wybrać? Jak zrobić kaszankę z grilla? Wśród naszych przepisów znajdziesz propozycje idealne na letni obiad w ogrodzie lub wieczorne spotkanie ze znajomymi. Jednak potrawy z grilla to nie tylko dania główne, ale również drobne przekąski, np. roladki z boczku, plastry jabłek czy kawałki kiełbasy, które możesz serwować nabite na wykałaczki w towarzystwie różnych dipów, np. majonezowego z ziołami.
Czy wiesz, że?
Aby wzbogacić smak przygotowywanych dań, koniecznie użyj aromatycznych przypraw – do jagnięciny najlepiej pasuje kumin i kolendra (warto też dodać odrobinę octu balsamicznego), wieprzowinę najlepiej zamarynować w musztardzie, ziołach i czosnku, a dziczyznę oprószyć jałowcem i rozmarynem. W przypadku ryb dobrze sprawdzi się skórka z cytryny lub natka pietruszki.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak potraw, koniecznie zrób grillowane żeberka z mocną nutą kolendry i chili. Sekret tego dania tkwi w marynacie, którą wykonasz na bazie ostrego sosu, miodu, koncentratu pomidorowego, oliwy oraz uprażonej kolendry. Tak przygotowaną posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony do momentu, aż będą rumiane. Nie zapomnij także o grillowym party, czyli warzywnych szaszłykach, które serwuje się w towarzystwie mięsa wieprzowego (kawałki mięsa podawane są wtedy na osobnym talerzu). Zobacz nasze przepisy i przygotuj dania na grilla. Smacznego!