
Składniki
500 gramów
300 mililitrów
25 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 opakowania
100 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce przygotowujemy składniki na ciasto, dodajemy drożdże, całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Spłaszczamy szklanką tworząc zagłębienie- poszerzamy je palcami
Krok 3
W zagłębienie nakładamy pesto oraz ser. Rozsypujemy pestki dyni. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
Krok 4
Wyrośnięte bułeczki pieczemy 20-25 minut w temperaturze 20 stopni termoobieg- aż będą rumiane. Podajemy z ulubionymi sosem bądź oliwą z oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej