Aromatyczne kotleciki z cukinii w owsianej panierce
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
130 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj cukinię na grubych oczkach i odcedź. Następnie zetrzyj na grubych oczkach marchew, dodaj twaróg, jajko oraz sezam i solidnie dopraw wszystkimi przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i jeszcze raz całość wymieszaj.
Krok 2
Do osobnego naczynia wsyp płatki owsiane. Uformuj kotlety w formie kulek, bo podczas pieczenia się jeszcze spłaszczą. Każdą kulkę obtocz w płatkach owsianych.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wysmaruj papier do pieczenia olejem i ułóż na blaszce kotlety. Kotleciki piecz ok. 15 minut. Podawaj ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej