
Składniki
150 gramów
350 gramów
150 mililitrów
75 gramów
1 łyżeczka
1 gram
2 łyżki
5 listki
400 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
3 łyżeczki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta: wymieszaj masło, przyprawę do złotego kurczaka Knorr, połowę mąki, cukier, łyżeczkę soli i połowę mleka. Zagnieć i stopniowo dodawaj resztę mąki i mleka. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie odstaw na 45 minut pod przykryciem do lodówki.
Krok 2
Do mielonego mięsa dodaj pieprz, 2 łyżeczki soli, ostrą mieloną paprykę, przyprawę do gyrosa, przyprawę do pikantnego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie gorący, podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso, zamieszaj i smaż przez kilka minut aż mięso zmieni kolor i przestanie być surowe.
Krok 3
Na koniec dodaj pokrojona drobno paprykę, drobno pokrojony czosnek i duś przez ok 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną kolendrę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.
Krok 4
Nastaw piekarnik na 180 ºC (grzanie góra - dół). Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok 2-3mm i wykrój krążki z ciasta o dowolnej średnicy – im większe, tym większe pierogi.
Krok 5
Włóż nadzienie na środek pieroga, zagnieć i za pomocą ząbków widelca, dociśnij na brzegach. Gotowe empanadas przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, posmaruj z wierzchu każdą sztukę żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut na złocisto brązowy kolor.
Krok 6
Podawaj lekko wystudzone z ulubionym sosem i dodatkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej