Bami – smażony indonezyjski makaron
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
150 gramów
250 gramów
350 gramów
2 łyżki
2 łyżki
130 gramów
200 gramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Boczniki pokrój w paski, pieczarki na ćwiartki, pora umyj i pokrój na plasterki, a kapustę w paseczki.
Krok 2
Na dużej patelni podgrzej olej i zacznij smażyć grzyby z warzywami.
Krok 3
W misce wymieszaj 4 łyżki wody z przyprawami: kecap manic, sambal, curry i garam masala knorr. Wlej na patelnię.
Krok 4
Jaja rozkłóć dobrze w misce. Na patelni do naleśników usmaż klasyczny omlet. Jak zrobi się rumiany przełóż do na oddzielny talerz. Po chwili pokrój go w paski.
Krok 5
Dodaj makaron i całość gotuj ok 1 minuty. Danie podawaj posypane paseczkami z omletu.

Dobra rada:
Możesz również dodać grzyby enoki lub shitake.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bami – smażony indonezyjski makaron
Kuchnia wegetariańska charakteryzuje się nieograniczoną kombinacją smaków i aromatów, czego doskonałym przykładem jest Bami, czyli smażony indonezyjski makaron. Boczniaki, brązowe pieczarki, makaron Mie, por, kapusta pak choi oraz egzotyczne przyprawy tworzą wyjątkową kompozycję, którą pokochają nie tylko wegetarianie, ale także zwolennicy mięsnych potraw. Co więcej, danie nie wymaga długotrwałego przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby makaron zagościł na waszych stołach.
Dla kogo?
Bami to propozycja dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów na dania przygotowywane wyłącznie ze składników roślinnych.
Na jaką okazję?
Smażony makaron wykorzystacie zawsze – niezależnie od okazji. Warto jednak zachować przepis na domowe uroczystości czy świąteczny obiad w rodzinnym gronie. Będzie pysznie i zaskakująco.
Czy wiesz, że?
Makaron Mie spotkacie przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Przed usmażeniem w woku namaczany jest w gorącej wodzie. To doskonały dodatek do dań chińskich, japońskich, koreańskich i wietnamskich.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do tego egzotycznego dania będą grzyby shitake lub enoki.