
Składniki
50 gramów
140 gramów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
100 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj następnie płynny olej kokosowy, miód i jajko. Zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę.

Krok 2
Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

Krok 3
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe pierniczki
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają już nie tylko osoby, które unikają go ze względów zdrowotnych. Jesteście ciekawi, jak wypadają domowe wypieki bez popularnej mąki pszennej? Skosztujcie bezglutenowych pierniczków – będziecie mile zaskoczeni.
Dla kogo?
Dla kucharzy poszukujących nowych smaków i produktów. W jednym przepisie na bezglutenowe pierniczki odnajdziecie zarówno mąkę ryżową, owsianą, jak i ziemniaczaną. Ten mix daje doskonale efekty na talerzach.
Na jaką okazję?
Choć może się wydawać, że szybkie pierniczki bez glutenu to smakołyk typowo bożonarodzeniowy, ciastka smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Prostota wykonania pierników zachęca, by sięgać po nie znacznie częściej.
Czy wiesz, że?
Mąkę ryżową można z powodzeniem przygotować w domowej kuchni. Pomocny okaże się mocny blender lub elektryczny młynek. Z 500 gramów ryżu otrzymacie taką samą ilość mąki.
Dla urozmaicenia:
Do ciasta na bezglutenowe pierniki warto dodać własnoręcznie zrobiony krem z orzechów laskowych.