Ciasto Biały puch: przepis na spodzie z herbatników | Przepisy.pl pixel

Biały puch

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5971

heart
7921 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163416 osób zapisało

Udostępnij
Biały puch

Składniki

180 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 łyżka

mus z białej czekolady:

120 mililitrów

25 gramów

4 sztuki

240 gramów

530 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1 - Przygotowanie spodu

Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Biały puch - Krok 1 - Przygotowanie spodu

Krok 2

Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Biały puch - Krok 2

Krok 3

Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Biały puch - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Biały puch - Krok 4

Krok 5

Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.

Biały puch - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Odłóż trochę białej i ciemnej czekolady do dekoracji krusząc je na wierzch ciasta.

20

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 04.02.2025

    W recepturze użyta jest żelatyna w listkach. Moczy się ją w wodzie, a po kilku minutach nabiera konsystencji żelka. Następnie należy ją odcisnąć i dodać do ciepłego płynu, w tym przypadku mleka. Pod wpływem ciepła żelatyna się rozpuszcza. Można użyć żelatyny w proszku, pomijając etap namaczania. Wystarczy dodać ją do niewielkiej ilości płynu i dokładnie rozmieszać. Cztery listki żelatyny odpowiadają zazwyczaj jednej łyżce żelatyny w proszku, czyli około 20 g.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Noob

    Noob , 24.08.2024

    Przepis napisany za mało szczegółowo - nie dla osób, które rzadziej cokolwiek pieczą. Śmietankę dodać do masy, która wciąż się gotuje? Poza tym wlałam masę (bardzo rzadką) na balchę wyłożoną herbatnikami i spód wyszedł na wierzch. Herbatniki unoszą się nad masą. Nie wiem co z tego będzie. Zobaczę jutro rano, ale słabo to wygląda póki co.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Rewelacyjne ciacho bez pieczenia. Obowiązkowo masło musi być do spodu ciasteczkowego. To ono robi całą robotę. Cukier waniliowy polecam zrobić samemu, smak niepowtarzalny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maz

    maz , 22.02.2022

    Zrobiłam i przepis super ale jest zdecydowanie za słodkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 29.12.2021

    Tak. Moja modyfikacja to na spód do herbatników dodaje oprucz zwykłego masła jeszcze dwie łyżki masła orzechowego i pokruszone kawałki orzechów około 100 gram jakie mam pod ręką albo ziemne albo włoskie a czasem mieszam i dodaje różne Do masy serowej zawsze dodaje cukier wanilinowy z prawdziwej wanili oraz łyżeczkę pasty waniliowa przez to sernik mimo dodania waniliowego cukru i pasty ma dodatkowy orzechowy posmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 26.12.2021

    TAK Dla mnie ciasta na takim spodzie to świetna okazja do pozbycia się resztek słodkich przekąsek. Dlatego nie używam herbatników, tylko po prostu tych ciasteczek, okruchów, kawałków, które akurat mam pod ręką - ciasteczka ze zbożami, ciemne kruche ciacha, herbatniki, cukrowe gwiazdki - wszystko się nadaje. Zdarza mi się zbierać takie właśnie okruchy i resztki - np. gdy w opakowaniu zostanie ostatnie i już nieco suche ciasteczko - do słoika, żeby mieć później bazę do białego puchu. Bardzo mi się podoba pomysł ze smarowaniem ciasteczkowo-maślanej masy jajkiem ze śmietaną - nie próbowałam wcześniej, a jak się okazuje, to ma to sens. :) A masa czekoladowa to patent, który stosuję nie tylko w tym cieście, jest tak dobra, że zwykle robię więcej i dodatkowo wypełniam nią szklaneczki, przygotowując słodkie i pyszne desery na dokładkę. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 19.12.2021

    TAK.ciastka maślane można zamienić np. na ciastka maślane kakaowe lub np. maślane kokosowe, wtedy spód i połączenie smaków będzie ciekawsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza

    Iza , 15.12.2021

    Tak. Znając gusta kulinarne mojej rodziny,dodam tylko ciut cukru wanilinowego. Nie przepadamy za jego smakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Di bloguje

    Di bloguje , 10.12.2021

    TAK. Przepis wygląda apetycznie, ale ja zamieniłabym żelatynę w liskach na zwykłą (3 łyżeczki), bo jest dla mnie łatwiej dostępna oraz dodałabym wiórków kokosowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Martyna

    Martyna , 26.05.2021

    Ile trzeba chłodzić?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wiktoria

    Wiktoria , 23.02.2021

    Cukier kryształowy można zastąpić normalnym cukrem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wiktoria

    Wiktoria , 23.02.2021

    Można herbatniki maślane zamienić na zwykłe herbatniki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • MałGosia Żuchowska

    MałGosia Żuchowska , 16.12.2020

    można zastąpić zwykłą żelatyną? w jakich proporcjach

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biały puch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
3 bit na herbatnikach
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

trudne

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biały puchBiały puch

Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niezależnie od daty w kalendarzu – nawet w środku lata. Można pokusić się o stwierdzenie, że porządnie schłodzone właśnie w wakacje smakuje najlepiej. Skosztujcie deseru z nadzwyczajnie puszystym nadzieniem i kruchym spodem.

Dla kogo?

Pieczenie biszkoptów i ciast drożdżowych nie należy do Waszych ulubionych zajęć w kuchni? Prosty, herbatnikowy spód w białym puchu z pewnością dużo bardziej przypadnie Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Biały puch z powodzeniem zastąpi torty podczas uroczystych spotkań. Przyjęcie komunijne, rocznica ślubu, a może świętujecie pojawienie się na świecie nowego członka rodziny? Biały puch to pyszny i szykowny deser.

Czy wiesz, że?

Kontrastowy, ciemny spód uzyskacie dzięki dodatkowi kakao lub użyciu kakaowych herbatników.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ozdobicie wiórkami białej i mlecznej czekolady lub wiórkami kokosowymi.