
Składniki
180 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 łyżka
mus z białej czekolady:
120 mililitrów
25 gramów
4 sztuki
240 gramów
530 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1 - Przygotowanie spodu
Ciastka pokrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok 20cm wyłóż papierem do pieczenia oraz masą herbatnikową. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez ok 10 minut.

Krok 2
Jedno żółto wymieszaj z śmietaną, posmaruj wypieczone herbatniki i piecz kolejne 2-3 minuty.

Krok 3
Namocz żelatynę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Zagotuj mleko i zalej żółtka energicznie mieszając. Dodaj połamaną czekoladę, odciśniętą żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Krok 4
Śmietankę ubij na pół sztywno i połącz z masą czekoladową aż powstanie gładki mus.

Krok 5
Mus wylej na wypieczone herbatniki. Podawaj schłodzone.


Dobra rada:
Odłóż trochę białej i ciemnej czekolady do dekoracji krusząc je na wierzch ciasta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Biały puch
Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niezależnie od daty w kalendarzu – nawet w środku lata. Można pokusić się o stwierdzenie, że porządnie schłodzone właśnie w wakacje smakuje najlepiej. Skosztujcie deseru z nadzwyczajnie puszystym nadzieniem i kruchym spodem.
Dla kogo?
Pieczenie biszkoptów i ciast drożdżowych nie należy do Waszych ulubionych zajęć w kuchni? Prosty, herbatnikowy spód w białym puchu z pewnością dużo bardziej przypadnie Wam do gustu.
Na jaką okazję?
Biały puch z powodzeniem zastąpi torty podczas uroczystych spotkań. Przyjęcie komunijne, rocznica ślubu, a może świętujecie pojawienie się na świecie nowego członka rodziny? Biały puch to pyszny i szykowny deser.
Czy wiesz, że?
Kontrastowy, ciemny spód uzyskacie dzięki dodatkowi kakao lub użyciu kakaowych herbatników.
Dla urozmaicenia:
Ciasto ozdobicie wiórkami białej i mlecznej czekolady lub wiórkami kokosowymi.