Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 pęczek

4 plastry

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i miąższ, pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zarumień na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano. Podgrzewaj do czasu, gdy powstanie gęsty sos.

Krok 4

Na patelni mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Mięso oprósz solą i pieprzem. Następnie zmniejsz płomień i smaż mięso z obu stron.

Krok 5

Bazylię umyj, kilka listków odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu pomidorowego.

Krok 6

Usmażone steki ułóż na półmisku, polej sosem pomidorowym i udekoruj pozostawionymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bistecca alla Pizzaiola, czyli stek w pomidorach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Mazurek miodowo-orzechowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej