
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu umieść małą kulkę lodów karmelowych – to głowa bobra.
Krok 2
Tuż za nią połóż dużą kulkę lodów czekoladowych – to tułów.
Krok 3
Do czekoladowej kulki wetknij biszkopt – tak zrobisz ogon.
Krok 4
Polewą czekoladową namaluj uśmiechniętą buzię bobra, z płatków migdałów zrób zęby, z posypki oczy, a z kamyczków uszy.
Krok 5
Całość udekoruj kawałkami waflowej rurki i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z biszkoptami "Bóbr"
Lody czekoladowe z biszkoptami „bóbr” to sposób na prosty deser, który wykonuje się z niewielkiej ilości składników. Potrzebujesz, oczywiście, lodów – najlepiej czekoladowych i karmelowych, ale dobre będą też śmietankowe. Reszta dodatków to już pełna dowolność. Ogon zwierzaka zrób np. z podłużnych biszkoptów, wafelków albo bitej śmietany. Sięgnij po migdały w słupkach, żeby zrobić zęby. Dobre będą również kawałki białej czekolady. Oczy i nos zrób z kolorowych, drobnych cukierków – wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Dobieraj je zgodnie ze smakiem lodów, a także swoich upodobań. Do lodów doskonale pasować będą żelki, kawałki galaretki, a także lekko kwaskowate owoce czy mus, które przełamią słodycz deseru. Kiedy podawać lody w takiej postaci? Na przykład na spotkaniu ze znajomymi lub podczas urodzin. W takim sposobie przyrządzenia liczy się przede wszystkim dobra zabawa i końcowy oryginalny efekt. Napisz w komentarzu, jakiego smaku lodów użyłeś do zrobienia tej słodkiej przekąski.