
Składniki
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
5 sztuk
7 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, seler obieram. Wszystkie warzywa myję. Botwinę kroję. Liście dodam do zupy na końcu. Marchew, seler kroję w plastry. Por drobno kroję. W garnku rozgrzewam olej, przesmażam por, marchewkę, seler, po chwili dodaję łodyżki botwiny pokrojone. Wlewam około 2 litry wody. Dodaję kostkę Knorr Bulion warzywny, jedną kostkę cebulka.
Krok 2
Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję w plastry. Przekładam do miski, dodaję kostkę pokruszoną cebulka i czosnek, pieprz, trzy łyżki oleju. Mieszam w marynacie.
Krok 3
Ziemniaki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni. Pod koniec gotowania zupy dodaję liście botwiny i gotuję jeszcze 5 minut. Na końcu wlewam mleczko kokosowe i doprawiam solą jeżeli jest taka konieczność. Zupę podaję z ziemniakami i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej