Brazylijski kurczak z napojem kokosowym
łatwe
126 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 opakowanie
500 mililitrów
3 sztuki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę. W misce połącz oliwę z przyprawą Knorr oraz kurkumą, kolendrą, kuminem i pieprzem ceyenne.
Krok 2
W tak przygotowanej marynacie umieść oczyszczone piersi z kurczaka na 1 h.
Krok 3
Następnie smaż mięso ok. 8-10 minut z każdej strony, aby było miękkie w środku.
Krok 4
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondlu. Gdy będzie rumiana, dodaj starty imbir, posiekane pomidory i papryczkę jalapeno.
Krok 5
Zalej całość napojem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę. Usmażonego kurczaka podawaj z sosem i np. sałatą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brazylijski kurczak z napojem kokosowym
Pachnący ziołami kurczak to idealny sposób na przygotowanie smacznego dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli podasz go razem z sosem wykonanym na bazie mleka kokosowego. Zacznij od przyrządzenia marynaty – w misce wymieszaj ze sobą oliwę, specjalną przyprawę do kurczaka oraz kurkumę, kolendrę, kumin i pieprz cayenne. W otrzymanej w ten sposób marynacie zanurz oczyszczone piersi z kurczaka, po czym usmaż zamarynowane mięso na rozgrzanej oliwie. Pamiętaj, że sekret tego dania tkwi w sosie – wystarczy, że pokrojoną cebulę podsmażysz w rondelku, a gdy będzie rumiana, dodasz starty imbir, posiekane pomidory oraz papryczkę jalapeno. Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym i zagotuj. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak dania, pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę posiekanej kolendry. Gotowego kurczaka podawaj razem z sosem, ryżem basmati oraz sałatką ze świeżych warzyw. Zainspiruj się proponowanym przepisem i wypróbuj nasz przepis na brazylijskiego kurczaka z mlekiem kokosowym. Smacznego!