
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 gram
1 gram
1 szczypta
1 plaster
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sitku. Przesypuję do garnka, dodaję dwie łyżki oleju, sól, wlewam szklankę wody i gotuję 20 minut na wolnym ogniu.
Krok 2
W tym czasie kroję por, przesmażam go na oleju, dodaję pokrojone i obrane ziemniaki, paprykę kawałki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam chwilę, wlewam litr wody, dodaję kostki warzywne, czosnek płatki i gotuję 10 minut. Brokuł dzielę na różyczki, korzeń kroję też go wykorzystuję. Dodaję do zupy i gotuję kolejne 10 minut, na koniec dodaję połowę pęczka natki pietruszki pokrojonej. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam według uznania jak potrzeba. Jak zupa jest za gęsta dolewam wodę.
Krok 3
Do ugotowanej kaszy dodaję płatki pomidorów suszonych z czosnkiem. Formuję w dłoniach kulki. Zupę podaję z kaszą jaglaną, posypuję natką, płatkami pomidorów suszonych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej