Burgundzki sos z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgundzki sos z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

null szczypt

80 gramów

1 łyżka

null szczypt

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, zieleninę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Krok 2

Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z posiekaną cebulką, zieleniną i liściem laurowym.

Krok 3

Połowę pieczarek przełóż do wina i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia, ostudź i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Masę wymieszaj z masłem i mąką, dołóż pozostałe pieczarki i zagotuj.

Krok 5

Gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu i dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej