Calzonne z wędzonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z wędzonym łososiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

0.5 pęczka

30 gramów

4 plastry

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Każde koło posmaruj łyżką śmietany, na połowie połóż plasterek łososia, pokrusz ser feta, posyp posiekanym drobno koperkiem.

Krok 5

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej