Terrina rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina rybna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 dekagram

30 dekagramów

15 mililitrów

200 mililitrów

20 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z obu ryb dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każdy z nich zmiksuj na gładką masę dodając po 2 jajka, jedno białko i połowę kremówki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

W rondelku roztop 2 łyżki masła*, dodaj 2 łyżki wody i dodaj szpinak - podgrzewaj ok. 5 minut ciągle mieszając, odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Masę z dorsza podziel na 2 części. Do jednej dodaj posiekany szpinak i zieleninę, wymieszaj starannie.

Krok 4

Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją pozostałym masłem. Na spód wylej masę łososiową, następnie masę ze szpinakiem i na końcu masę z dorsza.

Krok 5

Całość przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Krok 6

Gdy ostygnie chłodź w lodówce przez 3 godziny.

Krok 7

Śmietanę, wino, 2 łyżki szczypiorku oraz sok z cytryny wymieszaj i podgrzej. Sos podawaj do rybnej terriny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Terrina rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej