Cebularz z czosnkiem i kminkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebularz z czosnkiem i kminkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
409 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

40 gramów

ciasto:

2 szklanki

1 sztuka

40 gramów

1 szklanka

30 mililitrów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże połącz z ciepłym mlekiem, dodaj cukier, sól, olej jajko i wymieszaj dokładnie.

Cebularz z czosnkiem i kminkiem - Krok 1

Krok 2

Teraz wsyp mąkę i ponownie wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

Cebularz z czosnkiem i kminkiem - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto rośnie przygotuj cebulkę. Pokrój ją wraz z czosnkiem w niezbyt drobną kostkę i zeszklij na patelni z masłem. Dodaj Majeranek i Kminek Knorr oraz pozostałe przyprawy.

Cebularz z czosnkiem i kminkiem - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto wyrośnie zagnieć je ponownie tak aby było gładkie i nie kleiło się do rąk. W razie konieczności dosyp odrobinę mąki. Podziel ciasto na 10 porcji i z każdej zrób kulkę. Spłaszcz je w dłoniach i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebularz z czosnkiem i kminkiem - Krok 4

Krok 5

Usmażoną cebulkę połóż na każdym placuszku drożdżowym. Przykryj wszystko ściereczkę i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piecz w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut. Podawaj jako przekąskę.

Cebularz z czosnkiem i kminkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli wolisz tradycyjną wersję cebularza lubelskiego zastąp kminek makiem. Boki ciasta wokół nadzienia warto posmarować rozkłóconym jajkiem aby cebularz po upieczeniu miał chrupiącą skórkę.

5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Cebularz z czosnkiem i majerankiem często przyrządzam jako przekąskę, ale dodaję ciut swojego pomysłu – do ciasta sproszkowanego szpinaku troszkę. Dzięki niemu ciasto kolor zielony otrzymuje, a dzieciom od razu – bardziej egzotycznie smakuje. Drugą wersją jest dodanie sproszkowanego buraka… otrzymuję kolor różowy cebularzMAXsmaka! :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! U mnie do cebulki usmażonej, dodaje się pulpy pomidorowej. Wówczas farsz nie jest taki suchy, kładąc go na drożdżowe kluchy! Ponadto taki pomidorek, da cebularzom piękny kolorek! Wyjdzie cebularz w stylu włoskim , o smaku co najmniej Boskim! :) Smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Taki cebularz kojarzy mi się z kuchnią mojej Babci. Mój mąż byłby zachwycony, gdybym zrobiła taki w domu... Przepis idealny, nic dodać, nic ująć - czas wypróbować... Ja od siebie jedynie dodam więcej przypraw, moje ulubione: bazylię i oregano. Koniecznie świeże!!! Mam nadzieję, że wyjdą mi tak ładne jak na Waszym zdjęciu! Smaczne cudeńka! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pach

    Kasia Pach , 18.11.2020

    4g drożdży świeżych? Czy 40? Bo na zdjęciu widać jakby było dużo... 4 gramy to prawie nic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Moniqa Luka

    Moniqa Luka , 04.06.2020

    chyba 40 g drożdży...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebularz z czosnkiem i kminkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krewetki czosnkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cebularz z czosnkiem i kminkiemCebularz z czosnkiem i kminkiem

Cebularz to placek pszenny, znany i lubiany od dziesięcioleci. Jest częstym wyborem, gdy jesteśmy poza domem i mamy ochotę na jakąś przekąskę. Charakterystyczny smak placka z makiem i cebulą nigdy się nie nudzi, ale czasem można coś w nim zmienić. Cebularz z czosnkiem i majerankiem będzie równie pyszny!

Dla kogo?

Dla fanów tradycyjnych przekąsek, którzy lubią modyfikować klasyczne przepisy. Przekonasz się, że cebularz daje wiele możliwości. Do dzieła!

Na jaką okazję?

Cebularz to znakomita przekąska w ciągu dnia. Można zjeść go w domu, na mieście i w pracy. Zawsze gotowy w momencie, gdy masz ochotę zjeść coś smacznego.

Czy wiesz, że?

Cebularz to jeden z najpopularniejszych produktów w województwie lubelskim. Jego tradycja sięga XIX wieku, a jako pierwsi zaczęli go wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta.

Dla urozmaicenia

Do przygotowania domowych cebularzy możesz użyć dowolnych dodatków. Świetnie pasuje do nich smażony boczek bądź grzyby.