Amerykański burger - przepis: prawdziwy, klasyczny | Przepisy.pl pixel

Klasyczny amerykański burger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
230 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 plastry

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w plastry. Cebulę posiekaj.

Klasyczny amerykański burger - Krok 1

Krok 2

Mięso wymieszaj z jajem i jedną cebulką posiekaną. Dopraw.

Klasyczny amerykański burger - Krok 2

Krok 3

Uformuj 4 kotlety. Piecz je w piekarniku lub smaż na beztłuszczowej patelni.

Klasyczny amerykański burger - Krok 3

Krok 4

Spiec bekon i bułki przekrojone wcześniej na pół.

Klasyczny amerykański burger - Krok 4

Krok 5

Przełóż liśćmi sałaty, kotletami, plastrami sera,bekonu, pomidora i cebuli. Posmaruj ketchupem i musztardą i przykryj wierzchem.

Klasyczny amerykański burger - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Sabina Wieczorek

    Sabina Wieczorek , 30.06.2021

    TAK ! Przepis prezentuje się wspaniale. W mojej domowej wersji zamieniłabym jedynie surową, czerwoną cebulę na aromatyczne pikle z czerwonej cebuli. Wystarczy plastry cebuli zalać wrzącą wodą wymieszaną z octem winnym i wstawić na kilka godzin do lodówki. Polecam serdecznie wypróbować moją propozycję. Mała zmiana, duży efekt !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK! Czasem klasyków nie warto modyfikować, tylko takiego jakim jest skosztować!!! By przekonać się jak burger smakuje w oryginale i że tak naprawdę nie trzeba zmieniać go wcale! :) Dziękuje za przepis i listę składników, zrobię takiego burgera dla domowników!!! :) A Wy? Staracie się czasem czegoś nie modyfikować, tylko autentycznych smaków próbować? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. W tym przypadku na modyfikację w postaci chickenburgera postawię i radość rodzince sprawię. Mięsa drobiowego więc użyjemy, potem już sałatę, cebulkę, pomidory w tango amerykańskie weźmiemy. Sosem guacamole sowicie otoczę burgera albo sosem tatarskim… zyskując MAX powera! Opcją dodatkową również w pogotowiu mam: chipsami z boczku - aromatu na koniec dodam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 23.06.2021

    TAK. Amerykańskiego burgera będę przygotowywała - smaków Ameryki poszukiwała! Pomidory w plastry pokroję, ja kuchennych wyzwań się nie boję! Cebulę posiekam, ja na efekty mojej pracy czekam. W mojej wersji nie zabraknie także sałaty w cienkie paski pokrojonej, szukam Ameryki mojej wyśnionej... Mieloną wołowinę wymieszam z jajkiem i cebulką posiekaną, mam nadzieję, że moja kulinarna podróż do Ameryki będzie wyprawą udaną... Pieprz i sól dam - ja swój patent na amerykańskie burgery mam. Uformuję kotlety i do piekarnika włożę, pyszne są burgery, gdy ciepło jest na dworze! Bekon i bułki w piekarniku będę podpiekała, smaków Ameryki poszukiwała! Bułki na pół pokroję, ja dumnie w kuchni stoję! Dół posmaruję majonezem, a górę ketchup pokryje - niechaj amerykański burger nam żyje!!! Do wnętrza burgera powędruje sałata, kotlety, ser - cuda dzieją się w kuchni, gdy mama przejmuje ster! Dam też bekon, pomidora, cebulę, ogórki i górną bułką burgera przykryję, chyba podobnie jak Kolumb Amerykę odkryję! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny amerykański burger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupinka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny amerykański burgerKlasyczny amerykański burger

Jak powinien wyglądać prawdziwy amerykański burger? Przepis, który przygotowaliśmy, diametralnie zmieni sposób postrzegania kuchni Stanów Zjednoczonych przez pryzmat barów szybkiej obsługi i potraw średniej jakości. Solidna porcja wołowiny, chrupiąca bułka, bekon, pomidory i sałata to zestaw z przepisu na burgera, który z całą pewnością można określić mianem spełnienia amerykańskiego snu kulinarnego. Daleko mu do fast foodu! Klasyczny amerykański hamburger to specjał, którym należy się delektować.

Dla kogo?

Mięsożercy przepis na hamburgery amerykańskie umieszczą na szczycie listy swoich ulubionych przysmaków. Przestaniesz się dziwić, że obecnie na rynku pojawia się coraz więcej burgerowni, które cieszą się ogromną popularnością, serwując klasyczne amerykańskie hamburgery. Poznaj sekrety szefów kuchni, dzięki którym samodzielnie przyrządzisz burgery amerykańskie z prawdziwego zdarzenia.

Na jaką okazję?

Kotlety mielone można uwielbiać, ale czasem warto zrobić sobie przerwę od ich tradycyjnego, polskiego wydania. Przepisem na amerykańskiego burgera brawurowo urozmaicisz swoje posiłki. Nie jest to zwykła kanapka, więc burgera chętnie zjesz w porze obiadu. Możesz zaproponować go gościom również wtedy, gdy organizujesz plenerowe spotkanie przy grillu. Kiełbaski i kaszanka chwilowo odejdą na boczny tor, jeśli w grę wchodzą amerykańskie burgery.

Czy wiesz, że?

Burger amerykański najczęściej serwowany jest z sosem barbecue. Danie cieszy się na tyle dużą popularnością, że szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu kolejnych wersji. Spotkasz się więc z amerykańskim burgerem z dodatkiem sosu musztardowego, meksykańskiego guacamole czy bałkańskiego ajwaru.

Dla urozmaicenia:

Idealny przepis na hamburgera amerykańskiego w dużej mierze zależy od… inwencji kucharza! Dodaj do niego plasterki ogórków konserwowych. Jeśli chodzi o ser, fantastycznie sprawdza się cheddar. Możesz zainspirować się ofertą amerykańskich lokali i do składu swojego burgera amerykańskiego włączyć krążki cebulowe. Grillowane pieczarki również pasują do niego świetnie. Masz ochotę na nietypowe eksperymenty? Wypróbuj przepis na burgera z dodatkiem pasty orzechowej.