Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową

Autor: MAMBA

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 szklanka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuby kalmarów rozmrozić, opłukać zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować nadzienie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przesmażyć chwilę na oliwie czosnkowej z Tunezji; dodać posiekany czosnek (2 ząbki), świeże zioła i płatki chili, smażyć jeszcze chwilę; wymieszać z ryżem, kukurydzą, rozdrobnioną gorgonzolą i posiekaną natką.

Krok 2

Tuby kalmarów nafaszerować nadzieniem zostawiając ok. 2-3 cm u góry. Brzeg „zszyć” nicią spożywczą (można spiąć wykałaczkami ale zszycie jest skuteczniejsze i prostsze). Napełnione tuby włożyć do szkła żaroodpornego, obficie polać tunezyjską oliwą czosnkową, obłożyć pozostałym czosnkiem pokrojonym na grubsze płatki i

Krok 3

Zapiekać w 180 stopniach C ok. pół godziny (tak żeby kalmary lekko się zrumieniły). Pod koniec zapiekania kalmary posolić.

MAMBA

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunezyjskie Faszerowane kalmary zapiekane z oliwą czosnkową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej