
Składniki
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
400 gramów
60 gramów
3 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
30 gramów
8 plastrów
2 opakowania
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
Krok 4
Posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na maśle. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli i duś 5 minut, po tym czasie zdejmij z ognia. Ogórki pokrój w plastry, papryki w kostkę, a mozzarellę w plastry.
Krok 5
Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, na połowie ułóż pieczarki z cebulą, po 2 plastry salami i po jednym pokrojonym w plastry ogórku. Dodaj paprykę i mozarellę.
Krok 6
Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej