Empanadas z pieczonych udek kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka obficie natrzyj Przyprawą Knorr i wstaw razem z cebulą i papryką do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a kurczaka piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie się dało oddzielić mięso od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj ciasto. Ser, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i wyrób ciasto dokładnie ręką. Rozpłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 2

Krok 3

Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli na pastę, posiekaj natkę kolendry, rozmieszaj jedno jajko w miseczce.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 3

Krok 4

Oddziel mięso od kości, oczyść upieczone warzywa, usuwając z nich skórkę i nasiona. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj do nich starty ser, czosnek, posiekaną natkę kolendry, kmin rzymski i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i nałóż na ich środek farsz z kurczaka. Pierożki dokładnie zamknij, sklejając ze sobą krawędzie.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 5

Krok 6

Ułóż je na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.

6

Opinie o przepisie

  • Km

    Km , 10.06.2022

    Jaki ser do ciasta? Bo ja przez przypadek zrobiłem ciasto z żółtym, ale w liście składników jest też ser philadelphia, a w opisie nie ma jego zastosowania, więc może on idzie do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hhhhh

    Hhhhh , 28.05.2022

    A po co śmietana?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Swistaq

    Swistaq , 30.12.2021

    Tłuszcz do pieczenia 200 g - chodzi o masło ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Empanadas z pieczonych udek kurczakaEmpanadas z pieczonych udek kurczaka

Empanadas to nic innego jak tradycyjne, hiszpańskie pierożki z ciasta francuskiego, nadziewane najczęściej mięsem z warzywami oraz serem. Powstało już zapewne wiele wariacji na temat tego dania – dziś przedstawiamy kolejną z nich. Spróbuj empanadas z farszem z pieczonych udek kurczaka!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi inspirować się kuchnią charakterystyczną dla innych państw. Hiszpańska należy do tych najbardziej uwielbianych na świecie!

Na jaką okazję?

Empanadas z kurczakiem podaj w formie przekąski na ciepło lub na zimno. W każdej z opcji będą smakować wybornie.

Czy wiesz, że?

Pierożki empanadas są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a w szczególności w Argentynie i Chile.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz przygotować przyjęcia tematyczne, to zrób tak i tym razem! Do nadziewanych pierożków empanadas dobierz orzeźwiające gazpacho, a na deser podaj pyszne churrosy z dodatkiem nutelli. Prawdziwie hiszpańska uczta gotowa!