Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal
105 przepisów - 21 dni

Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
60 gramów
30 gramów
100 mililitrów
20 gramów
3 sztuki
1 sztuka
kruszonka:
40 gramów
80 gramów
1 sztuka
110 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko, żółtka i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Krok 2
Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Krok 3
Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4
W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Krok 5
Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30


Dobra rada:
Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chałka z kruszonką
Rumiana chałka z kruszonką, chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły ci się już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Niekoniecznie, bowiem przepis na chałkę z kruszonką nie jest czasochłonny.
Dla kogo?
Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla ciebie atrakcyjna? Może połknąłeś bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Pyszna chałka z kruszonką jeszcze mocniej utwierdzi cię w przekonaniu, że idziesz właściwą drogą. Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.
Na jaką okazję?
Delikatny, słodki smak domowej chałki sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Nie zapomnij o tym, by przygotować też kruszonkę do chałki! Stanowi wyśmienite zwieńczenie wypieku. Co powiesz na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.
Czy wiesz, że?
Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej. Każdą potrawę warto modyfikować w zależności od swoich ulubionych produktów i smaków. W ten właśnie sposób powstał nasz przepis na kruszonkę do chałki z mąką migdałową. Jej zapach jest niezrównany!
Dla urozmaicenia:
Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem. Gdy nabierzesz już trochę wprawy, możesz przerobić recepturę chałki na przepis wytrawny – nie zapomnij jednak, by niezależnie od przygotowywanego wariantu dodać solidną porcję kruszonki na chałkę.