Chapati przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chapati

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżeczki

300 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmieszaj mąkę z solą, rozetrzyj z masłem do osiągnięcia konsystencji okruchów chleba.

Krok 2

Dodaj taką ilość wody, aby wyrobić miękkie gładkie ciasto. Podziel na osiem części.

Krok 3

Z każdej części ciasta uformuj niewielki placek. Każdy posmaruj ghee, oprósz mąką i uformuj kulkę.

Krok 4

Kulki rozwałkuj na dość cienkie placki. Czynności te wykonaj jeszcze dwukrotnie.

Krok 5

Na silnie rozgrzanej patelni podpiecz bez tłuszczu placki po 1 minucie z każdej strony.

Krok 6

Posmaruj patelnię pędzelkiem umoczonym w ghee i piecz placki tak długo, do momentu kiedy staną się dobrze rumiane z obu stron.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chapati - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
31 osób ogląda przepis:
Barszcz biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej