Klopsiki w sosie bałkańskim - pulpety: zraziki | Przepisy.pl pixel

Klopsy po bałkańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

heart
581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

644 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżeczki

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

50 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę zalej mlekiem, a gdy namięknie, starannie odciśnij.

Klopsy po bałkańsku - Krok 1

Krok 2

Mięso włóż do miski, dodaj cebulę utartą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, przyprawę gyros Knorr i wyrób masę mięsną.

Klopsy po bałkańsku - Krok 2

Krok 3

Uformuj klopsy, obtocz w bułce tartej i ułóż na desce.

Klopsy po bałkańsku - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki z obu stron.

Klopsy po bałkańsku - Krok 4

Krok 5

W rondelku rozgrzej oliwę i dodaj pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. Następnie dodaj klopsy i duś kolejne 10 minut.

Klopsy po bałkańsku - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Iwona Ryniewicz Ryniewicz

    Iwona Ryniewicz Ryniewicz , 18.04.2020

    przepyszne robię drugi raz . bardzo polecam. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jarząb

    Jadwiga Jarząb , 23.03.2020

    TAK . Ja dodaje jeszcze czosnek granulowny i pulpety dusze zalewajac sosem slodko-kwasnym wlasnej roboty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Leśniak

    Kazimiera Leśniak , 09.08.2016

    Znam ten smak.właśnie wróciłam z Albanii z Sarandy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernard Ruda

    Bernard Ruda , 09.08.2016

    Jadłem tylko w Bułgarii mało doprawione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 09.08.2016

    Do tych klopsów b.pasują zioła dalmatyńskie,pachną Chorwacją i całymi Bałkanami !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piecyk

    Krystyna Piecyk , 09.08.2016

    He,he,he!Konia z rzędem za jagnięcinę!Chyba na Bałkanach?!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy po bałkańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy po bałkańskuKlopsy po bałkańsku

Bałkany to region bardzo chętnie odwiedzany przez turystów. Mają piekne góry, ciepłe morze i wspaniałą kuchnią, która jest niezwykle aromatyczna i kolorowa. Sztandarową potrawą jest gyros, czyli smakowicie przyprawione mięso. Kuchnia tych rejonów powinna cię zainspirować do stworzenia klopsów o bałkańskiej nucie. Klopsy po bałkańsku przygotowuje się bardzo podobnie do zwykłych klopsów. Mięso mielone miesza się z namoczoną w mleku bułką i jajkiem. Bałkańskiego smaku nada mięsu przyprawa do gyrosa Knorr. Klopsy smaży się na patelni, aby uzyskać rumiany kolor, a w miesiącach letnich, możesz opiec je na ruszcie grilla, jak robi się to na Bałkanach.Do dania zaproponowaliśmy wyjątkowy sos z pomidorów, oliwy oraz oregano. To w nim dusić się będą wstępnie podsmażone klopsy. Danie podawać możesz z ziemniakami lub ryżem z ulubioną surówką. Klopsy po bałkańsku to sposób na przełamanie nudy w kuchni i zaserwowania sobie oraz najbliższym pysznego obiadu.