
Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Krok 2
W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Krok 3
Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Krok 4
Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 5
Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chicken karahi - kurczak po indyjsku
Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!
Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!
Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?
Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.
Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.
Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!