Kurczak po indyjsku - przepis na chicken karahi | Przepisy.pl pixel

Chicken karahi - kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1405 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

6

Opinie o przepisie

  • Kapczi

    Kapczi , 17.02.2025

    W przepisie nie ma soli i dla mnie było bez smaku. Ale po dodaniu pół łyzeczki soli wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pablo

    Pablo , 18.07.2022

    To wspaniałe połączenie 4 przypraw dosłownie masakruje kubki smakowe. Dodałem odrobinę soli i podałem z ryżem jaśminowym. Petarda;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niedomyślna

    Niedomyślna , 24.06.2021

    To dodać całego kurczaka? Czy tylko piersi w kostkę, bo na tym etapie się lekko pogubiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marek Gracz

    Marek Gracz , 26.02.2019

    Bardzo fajne, ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Gladczuk

    Radoslaw Gladczuk , 22.07.2018

    rewelacja.. chilli daje moc więc polecam ostrożnie z dodawaniem. zamiast kurczaka użyłem indyka i też było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chicken karahi - kurczak po indyjskuChicken karahi - kurczak po indyjsku

Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?

Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.

Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.

Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!