Chleb cebulowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb cebulowy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 sztuki

7 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do naczynia przez sito. Dzięki temu rozbijemy grudy oraz napowietrzymy mąkę.

Krok 2

Kostki smakowe rozkruszamy i dodajemy do naczynia. Dodajemy drożdże i łyżkę stołową soli.

Krok 3

Mieszamy suche składniki i dodajemy ok. 300 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto, a w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę.

Krok 4

Po 10 minutach naczynie przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 5

Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do keksówki.

Krok 6

Znowu pozwalamy mu spokojnie rosnąć, aż całkiem wypełni formę. Wtedy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Od razu zmniejszamy temp. do 180 st i pieczemy około 45 min.

Krok 7

Po upieczeniu należy chleb wyjąć z formy i suszyć na kratce. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Soczysty rolowany boczek
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej