Potłuczone jaja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potłuczone jaja

Autor: Kumak

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą. Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy - tniemy zdecydowanym ruchem ręki - pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej). Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy.

Krok 2

Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.

Krok 3

W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.

Krok 4

Rumienimy przez krótką chwilę. Zrumienione połówki doskonele nadają się jako przekaska na zimno oraz na ciepło. Wystarczy w ostatniej chwili włożyć jaja do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 15 minut i gotowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej