Makaron z orzeszkami ziemnymi - po chińsku | Przepisy.pl pixel

Makaron z orzechami po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
673 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

10 mililitrów

120 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka ugotuj. Następnie wystudź i porwij palcami na nitki.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 1

Krok 6

Dodaj makaron i całość gotuj jeszcze ok. 3 minut, mieszając dokładnie. Możesz przygotować taki makaron również z innymi orzechami, np. nerkowcami.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 6

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody i dodaj do pozostałych składników.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 5

Krok 4

Dodaj kurczaka i poszatkowaną kapustę.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 4

Krok 2

Makaron zalej wrzątkiem, pozostaw na 5 minut, następnie odcedź.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej dużej patelni zeszklij posiekany czosnek i dodaj pokruszone orzechy.

Makaron z orzechami po chińsku - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z orzechami po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z orzechami po chińskuMakaron z orzechami po chińsku

Makaron chiński z orzechami to prosty i szybki sposób na znakomite orientalne danie. Znajdziesz w nim wiele typowych dla chińskiej kuchni składników, czyli makaron jajeczny, kurczak, sos słodko-kwaśny oraz orzechy arachidowe. Z łatwością urozmaicisz takie danie np. dodatkiem ananasa albo niewielkiej ilości soku z limonki. Zacznij od przygotowania makaronu. Chiński makaron nie wymaga gotowania – jego długie, cienkie nitki wystarczy na chwilę pozostawić we wrzątku, by zmiękł. Piersi z kurczaka ugotuj, aby łatwiej było rozdzielić je wzdłuż włókien na cienkie paski. W takim kształcie najlepiej skomponują się z makaronem. Poszatkuj kapustę pekińską i podsmaż ją przez chwilę razem z czosnkiem i orzechami, żeby zmiękła i nabrała bardziej wyrazistego smaku. Następnie na patelnię przełóż mięso i wymieszaj wszystko. Dodaj sos słodko-kwaśny oraz makaron i gotuj przez chwilę, żeby sos zgęstniał, a smaki dokładnie się połączyły. Bezpośrednio przed zaserwowaniem makaron chiński z orzechami posyp szczypiorkiem albo świeżą kolendrą.