Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami - z puszki | Przepisy.pl pixel

Penne z tuńczykiem i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
817 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente. Duś koncentrat pomidorowy na patelni. Dodaj do smaku przyprawy w mini kostkach Knorr oraz 100 mililitrów białego wina. Gotuj przez chwilę.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Odsącz tuńczyka i dodaj go do sosu.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Następnie połącz sos z ugotowanym makaronem. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku, po czym duś jeszcze przez chwilę. Gotowy makaron podawaj posypany natką pietruszki.

Penne z tuńczykiem i pomidorami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Jem

    Jem , 02.03.2024

    Zamiast koncentratu polecam pomidory w puszce, nie jest takie kwaśne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula

    Paula , 28.05.2021

    Ja bym dodała do koncentratu przesmażoną czerwoną cebulkę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    W przepisie tego nie ma, ale ja zawsze do sosu pomidorowego daję szczyptę cukru, właśnie po to, by zrównoważyć kwasowość wspomnianych pomidorów, zwykle to pomaga :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawerczyk

    Daria Wawerczyk , 02.01.2016

    Zgadzam się z panem Jackiem smak bardzo kwaśny :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Szyperski

    Jacek Szyperski , 10.12.2015

    Bardzo mocny i kwaśny smak. Czy ktoś wie jak to powinno smakować?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne z tuńczykiem i pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne z tuńczykiem i pomidorami Penne z tuńczykiem i pomidorami

Penne z tuńczykiem i pomidorami to niezwykle szybki i prosty sposób na obiad albo ciepłą kolację. Wybierz dowolny gatunek makaronu – najlepiej będzie nadawał się penne, ale sprawdzi się też fusilli (rurki) lub farfalle (kokardki). Może być pszenny albo razowy. Najpierw ugotuj makaron al dente – nie powinien być zbyt miękki, ponieważ będzie jeszcze dusił się z pomidorami oraz tuńczykiem. Po ugotowaniu nie przelewaj go wodą, żeby nie spłukiwać z niego skrobi, dzięki której sos będzie się dobrze trzymał. Koncentrat podgrzej na patelni, po czym dodaj do niego tuńczyka z puszki, koniecznie odsączonego z oleju (najlepszy będzie ten w dużych kawałkach). Dopraw wszystko przyprawą czosnkową i pietruszkową, a jeśli chcesz, żeby danie było pikantne, wkrój także kawałek papryczki chili. Do sosu dodaj makaron i gotuj przez chwilę, aż smaki się połączą. Na koniec przełóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Makaron z tuńczykiem i pomidorami podawaj z dowolną sałatką. Przygotuj to pyszne danie i podziel się opinią!