
Składniki
90 gramów
1 łyżka
75 gramów
50 gramów
50 gramów
40 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz wszystkie składniki w misce z dodatkiem 250 ml wody.
Krok 2
Gotowe ciasto umieść między dwoma papierami do pieczenie i rozwałkuj cienko.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok 35-40 minut.
Krok 4
Odstaw do ostygnięcia, połam w nieregularne kształty. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

Dobra rada:
Do ciasta możesz również dodać orzeszki pini, siemię lniane lub inne Twoje ulubione ziarna. Podawaj z dipem, np. guacamole.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiący chleb
Początkującym kucharzom może się wydawać, że własnoręczne zrobienie chrupiącego chleba w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Przysmak ze skórką jest na wyciągnięcie ręki. Skorzystajcie z naszych porad i wypełnijcie mieszkanie niezrównanym, chlebowym zapachem.
Dla kogo?
Ten przepis na chleb jest idealny dla początkujących. Zadowoleni będą także bardziej doświadczeni kucharze, dla których przygotowanie chleba z mąki orkiszowej okaże się smakowitą nowością.
Na jaką okazję?
Chrupiącym chlebem zaimponujecie wszystkim znajomym. Jego kawałki możecie serwować do dań na gorąco, np. zup, potrawek i past.
Czy wiesz, że?
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uznawany jest za hybrydę płaskurki oraz tzw. koziego ziela. W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”.
Dla urozmaicenia:
Jeśli po jakimś czasie chleb stanie się czerstwy, nie trzeba go od razu spisywać na straty. Pieczywo zamienicie w grzanki, które będą smacznym zwieńczeniem zup i sałatek. Chleb sprawdzi się również jako podstawa zapiekanek.