
Składniki
200 gramów
1 łyżka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
2 szczypty
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Awokado przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij pestkę. Następnie łyżką wyjmij miąższ i pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Umyj pomidorki i przekrój na pół. Wyciśnij sok z cytryny. Umyj i osusz rukolę.
Krok 3
Ser twarogowy wymieszaj z przyprawą Adobo Knorr.
Krok 4
Posmaruj serkiem pieczywo. Na 4 kromkach połóż na wierzchu awokado, pomidorki oraz rukolą. Posyp szczyptą pieprzu Knorr oraz przyprawą Meksykańską Knorr.
Krok 5
Przykryj pozostałym pieczywem. Przekrój na trójkąty i podawaj.

Dobra rada:
Zamiast rukoli możesz użyć świeżego szpinaku lub innej sałaty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z awokado
Kanapka nie musi być nudnym posiłkiem kojarzonym ze śniadaniem i zazwyczaj jedzonym w pośpiechu. Jeśli szukasz urozmaicenia w tym zakresie, połącz kilka składników, tworząc zupełnie nową kompozycję smaków i aromatów. Dojrzałe awokado gra w naszej propozycji pierwsze skrzypce. Gwarantujemy, że od dziś przekąski w tej wersji na stałe zagoszczą w Twoim menu nie tylko codziennym, ale także tym imprezowym – oto niecodzienny przepis na kanapkę z awokado.
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka nowych smaków i inspiracji kulinarnych. Kanapki z awokado przypadną do gustu także zwolennikom szybkich dań.
Na jaką okazję?
Kanapka z awokado sprawdzi się idealnie jako posiłek na śniadanie lub kolację. Nie zapominajcie o niej, przygotowując przyjęcie, na którym stanie się oryginalną przekąską.
Czy wiesz, że?
Awokado w kuchni było wykorzystywane już 7 000 lat przed naszą erą. To owoc, który rośnie na drzewach osiągających nawet 24 m wysokości. Uprawiane jest najczęściej w Ameryce Północnej, Afryce, Azji i w południowej Europie.
Dla urozmaicenia:
Rukolę możesz zastąpić liśćmi świeżego szpinaku lub inną, ulubioną sałatą. Kanapkę z awokado możesz dowolnie łączyć z wieloma składnikami!