
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
190 gramów
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 sztuki
50 gramów
1 szklanka
1 łyżeczka
syrop:
1 szklanka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja z żółtkami i cukrem ubij na pianę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na pół sztywno.

Krok 2
Wyciśnij sok z 6 cytryn, wymieszaj z cukrem (1 szklanka) i gotuj aż powstanie syrop.

Krok 3
Otrzyj skórkę z jednej cytryny. Mąka, proszek do pieczenie, skórkę z cytryny i cytrynę kandyzowaną lekko wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Rozpuść masło. Wymieszaj miękką łyżką pianę jajeczną, bitą śmietanę oraz produkty suche. Dodaj masło oraz spirytus. Całość lekko wymieszaj.

Krok 4
Foremkę do ciasta o wymiarach ok 10 na 21cm wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem. Piecz w 170 stopniach przez ok 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Powinien być suchy. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie ciasto z foremki. Wlej do foremki połowę syropu, włóż z powrotem ciasto i zalej ponownie syropem. Całość zwiń szczelnie folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Podawaj następnego dnia na zimno np. z bitą śmietaną.


Dobra rada:
Aby uatrakcyjnić smak ciasta możesz sok z 6 cytryn zastąpić sokiem z limonki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto cytrynowe
Prezentujemy przepis na słodkie orzeźwienie. Ciasto cytrynowe to propozycja idealna dla wszystkich, którzy w deserach szukają nie tylko słodkiej, ale też wyraźnej, kwaskowatej nuty. Twoje podniebienie poczuje się naprawdę rozpieszczone. Z przepisem na ciasto cytrynowe przekonasz się, że zrobienie puszystego specjału nie musi zajmować wielu długich godzin. Pora na cytrusowy zawrót głowy!
Dla kogo?
Nie jesteście fanami gęstych kremów oraz ciast, uginających się pod ciężarem słodkich mas? W takim razie przepis na ciasto cytrynowe zajmie honorowe miejsce w waszych kucharskich notesach i segregatorach. W końcu nie zawsze trzeba opierać smak deseru na bitej śmietanie czy maślanych kremach. Sprawdzone ciasto cytrynowe to recepta na kulinarny sukces.
Na jaką okazję?
Wielkimi krokami zbliżają się święta i macie ochotę na coś innego niż klasyczne makowce oraz torty? Puszysta alternatywa w postaci wilgotnego ciasta cytrynowego będzie znikać z talerzy w mgnieniu oka. Pamiętajcie, że podczas obchodów uroczystych okazji, w wielu domach menu wygląda podobnie. Cytrynowym ciastem bardzo pozytywnie zaskoczycie wszystkich swoich gości.
Czy wiesz, że?
Popularna w kuchniach cytryna zwyczajna stanowi krzyżówkę dwóch roślin: cytrona oraz limetki. Takie kombinacje bardzo cenimy, ponieważ bez nich nie powstałby przepis na ciasto cytrynowe.
Dla urozmaicenia:
Nadprogramową ilość soku z cytryny oraz cukru pudru warto wykorzystać do zrobienia niezwykle aromatycznego lukru, który przyda się także do innych wypieków. To bardzo przydatna informacja, gdy planujesz większe przyjęcie, a ciasto cytrynowe ma być jedną z kilku propozycji słodkiego poczęstunku.