Biały blok czekoladowy z orzechami
NOWY PRZEPIS
łatwe
659 osób zapisało

Składniki
250 gramów
400 gramów
125 mililitrów
150 gramów
80 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na ściereczkę i pocieramy o siebie. Skórka powinna sama odchodzić.

Krok 2
Masło, mleko oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Powstałą masę przekładamy do miski i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.

Krok 3
Do masy wsypujemy mleko w proszku.

Krok 4
Dokładnie mieszamy tak, aby masa nie miała grudek.

Krok 5
Po chwili do masy wsypujemy orzechy oraz drobno posiekane herbatniki.

Krok 6
Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię. Blok wstawiamy do lodówki na min 2 h. Przed podaniem kroimy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biały blok czekoladowy z orzechami
Blok czekoladowy to już klasyka wśród deserów, do których przygotowania nie potrzeba piekarnika. Przyda się za to lodówka i szczypta cierpliwości, ponieważ biały blok czekoladowy smakuje najlepiej po porządnym schłodzeniu.
Dla kogo?
Dopiero wchodzisz w świat domowych słodkości lub do tej pory pieczenie ciast nie było twoją mocną stroną? W przypadku białego bloku czekoladowego nie musisz obawiać się zakalca lub przypalenia – sukces murowany!
Na jaką okazję?
W recepturze nie znajdziesz zbyt wymyślnych składników, więc istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wszystkie potrzebne produkty masz w domu. Blok czekoladowy przygotujesz więc bez specjalnej okazji. Okaże się idealny, gdy niespodziewanie zamarzysz o słodkiej przekąsce.
Czy wiesz, że?
Blok czekoladowy, ze względu na łatwo dostępne składniki potrzebne do jego przyrządzenia, był popularnym deserem w czasach PRL-u.
Dla urozmaicenia:
Jasny kolor białego bloku przełamiesz dodatkiem barwnych bakalii, np. moreli i żurawiny.