Ciasto cytrynowo-jogurtowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 mililitrów

1 szczypta

250 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem - wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy - ciasto jest już dobre.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cytrynowo-jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej