Ciasto czekoladowe z gruszką
NOWY PRZEPIS
łatwe
2018 osób zapisało

Składniki
150 gramów
50 gramów
4 sztuki
1 łyżeczka
120 gramów
4 łyżki
100 mililitrów
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksujemy.

Krok 2
Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao. Ponownie miksujemy.

Krok 3
Wlewamy mleko oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Krok 4
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wygładzamy wierzch.

Krok 5
Gruszki obieramy ze skórki. Zatapiamy w cieście tak, aby wystawały ogonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 40 min do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe z gruszką
Ciasto o cudownym, głębokim aromacie kakao i gorzkiej czekolady dla niektórych łasuchów byłoby pełnią szczęścia. My jednak przepadamy za smakowitym zamieszaniem, dlatego do przepisu na zjawiskowy wypiek dołączyliśmy gruszki w całości. Oryginalny wygląd i doskonały smak czekoladowego ciasta z gruszkami to znaki rozpoznawcze tego deseru.
Dla kogo?
Lubicie korzystać z sezonowych produktów, ale na gruszki zabrakło Wam pomysłu? Służymy kulinarnym natchnieniem!
Na jaką okazję?
Na pierwszy rzut oka widać przede wszystkim ciemne ciasto oraz owocowe ogonki gruszek. Wypiek będzie więc odpowiedni, gdy chcecie zrobić bliskim smaczną niespodziankę. Szykowna prezencja sprawia, że czekoladowe ciasto nadaje się nawet na bale i bankiety.
Czy wiesz, że?
Kulinarna kariera gruszek rozpoczęła prawdopodobnie 3 tysiące lat temu na terenie Persji.
Dla urozmaicenia:
Gęsty, biały lukier będzie zachęcająco kontrastował z ciemnym kolorem ciasta czekoladowego z gruszkami.