Ciasto czekoladowo-śliwkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

Autor: Iwona2912

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżeczki

0.5 litra

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki namaczamy w alkoholu - zależnie od tego jak mocny chcemy uzyskać efekt - od 1,5 godziny do 12 godzin. Namoczone w całości wciągną mniej alkoholu, więc jeśli zależy ci na mocno alkoholowym efekcie możesz je uprzednio pociąć. W przeciwnym razie śliwki kroimy po wyjęciu z alkoholu.

Krok 2

Wyparzamy jajka. Żółtka ubijamy z 4 łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiego i puszystego "kogla-mogla". W osobnym naczyniu ubijamy masło z łyżeczką cukru - dodajemy go jedynie w celu lepszego wymieszania masła. Po uzyskaniu prawie białej masy dodajemy ubite wcześniej żółtka. Razem mieszamy. Dodajemy Nutelle dalej mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Do uzyskanego kremu dodajemy pocięte śliwki.

Krok 3

Schłodzoną bitą śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy 2 śmietan fix-y zmieszane wcześniej z cukrem pudrem. Ubijamy jeszcze chwilę.

Krok 4

Upieczony wg przepisu biszkopt (http://www.przepisy.pl/przepis/biszkopt-2) przecinamy na pół. Pierwszą warstwę smarujemy kremem ze śliwkami przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, na co układamy bitą śmietane i posypujemy delikatnie kawą rozpuszczalną lub gorzkim kakao (wystarczy delikatnie oprószyć). GOTOWE

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowo-śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej