Ciasto filo ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto filo ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

4 sztuki

700 gramów

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak umyj, obgotuj przez kilka minut we wrzącej wodzie, odciśnij i pokrój. Przesiekaj ze sobą natkę pietruszki i koperek.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz w drobna kosteczkę i podsmaż razem ze szpinakiem na trzech łyżkach oleju do uzyskania złotego koloru. Zestaw z ognia. Gdy warzywa wystygną dodaj posiekaną pietruszkę i koperek.

Krok 3

Wymieszaj z rozkruszonym na kawałki serem feta i roztrzepanymi widelcem jajkami. Dopraw do smaku przyprawami.

Krok 4

Przygotuj naczynie do zapiekania i wysmaruj je obficie oliwą. Ułóż połowę arkuszy ciasta filo. Wyłóż masę szpinakową i przykryj resztą arkuszy ciasta. Posmaruj po wierzchu oliwą.

Krok 5

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Spanakopita najlepiej smakuje podawana na ciepło, ale na zimno również smakuje wybornie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos grzybowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej