
Składniki
10 sztuk
4 sztuki
700 gramów
2 sztuki
250 gramów
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży szpinak umyj, obgotuj przez kilka minut we wrzącej wodzie, odciśnij i pokrój. Przesiekaj ze sobą natkę pietruszki i koperek.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz w drobna kosteczkę i podsmaż razem ze szpinakiem na trzech łyżkach oleju do uzyskania złotego koloru. Zestaw z ognia. Gdy warzywa wystygną dodaj posiekaną pietruszkę i koperek.
Krok 3
Wymieszaj z rozkruszonym na kawałki serem feta i roztrzepanymi widelcem jajkami. Dopraw do smaku przyprawami.
Krok 4
Przygotuj naczynie do zapiekania i wysmaruj je obficie oliwą. Ułóż połowę arkuszy ciasta filo. Wyłóż masę szpinakową i przykryj resztą arkuszy ciasta. Posmaruj po wierzchu oliwą.
Krok 5
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Spanakopita najlepiej smakuje podawana na ciepło, ale na zimno również smakuje wybornie.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej